Тема :Відпрацювання прийомів володіння манікюрними інструментами, апаратами та пристосуваннями.
Навчальна мета: 1. Формувати в учнях професійні знання, вміння та навички. 2. Навчити учнів користуватись інструментами та самостійно відпрацювати технологічні прийоми 3. Навчити учнів правильно застосовувати та підбирати інструменти .
Виховна мета: 1.Виховувати любов до обраної професії, дисциплінованість, охайність у роботі. 2. Виховувати творче ставлення до роботи.
МТЗ уроку: 1.1. Інструменти особистого використання. 2. Наочні посібники: журнали, пошагове виконання ,фото і схемах, відео-уроки, презентації, технологічні карти.
Правила роботи з манікюрним інструментом
Пушер або апельсинова паличка використовується для відштовхування кутикули та прибирання птерихію (лопатку тримаємо на нігтьовій пластині та поступово піднімаємо та відштовхуємо кутикулу, сокиркою рухаємося з права на ліво, прибираючи птерихій).
Щипці для кутикули та валиків тримають у долоні, а пальці лише підтримують інструмент та допомагають працювати. При обробці кутикул працюють лише кінчиком інструменту, заводять під кутикулу з правого боку та обережно відкусують, рухаючись на ліво. Валики відкусують за допомогою одного відкусу.
Ножиці тримають великим та безіменним пальцями, середній підтримує кілечко, а вказівний - з'єднання ножиць, лезо ножиць повернуте на ліво. Ножиці запускаємо обережно біля правого валика під кутикулу та поступово рухаємось до лівого валика, при цьому зрізаємо кутикулу суцільною лінією.
Баф - використовується для шліфування та полірування нігтьової пластини. Баф затискуєтья між середнім та вказівним пальцями. проводиться в три єтапи: 1) шліфування нігтя; 2) первинне полірування; 3) заключне полірування з використанням олійки, проводиться по росту нігтьової пластини.
Кліпсери використовують для підрізання нігтів. Ширина леза відповідає ширині великого пальця. Інструмент затискують між великим пальцем та фалангою вказівного пальця. Лезо інструмента тримають паралельно лінії вільного краю, відкусують ніготь.
Правила тримання пилки. Вихідне положення:
1. Горизонтально пилочку затискують між великим та четвертим пальцями, інструмент тримають перпендикулярно нігтьовій пластині, підпилюють в одному напрямку або назустріч;
2. Пилку повернути вертикально та затиснути між великим та фалангою вказівного пальця, інструмент тримають паралельно нігтьовим пазухам (синуси), рухаючись зверху донизу по прямій або заокруглено.
Правила обпилювання нігтів.
1. Підпилювати треба тільки сухі нігті.
2. Пилочка повинна відповідати типу нігтів.
3. Рухи повинні здійснюватися тільки в одному напрямку. Підпилювати нігті рухами «туди-назад» не можна: нігті від цього розщеплюються.
4. Те ж; виходить , якщо натискати на пилку дуже сильно.
5. Не можна глибоко спилювати кути нігтів, тому, що це може викликати запальний процес.
6. Робочі рухи повинні бути у напрямку на майстра.
7. Щодо нігтьової пластини пилка повинна бути розташована під кутом 135 º. При цьому утворюється прозорий нігтьовий край, що покращує вид нігтя.
8. Підпилюють ніготь у напрямку від кутів до середини.
9. Після надання форми нігтям пилочку прикладають робочою поверхнею до нігтя і загладжують верхнє ребро нігтя.
10.Після обпилювання всього нігтя ,пилочку підводять під вільний край і знизу загладжують всі нерівності.
Інструкційно-технологічна картка
ЧОТИРИ ЕТАПИ ДЕЗІНФЕКЦІЇ ТА СТЕРИЛІЗАЦІЇ
- Дезінфекція та передстерилізаційне очищення – замочування інструментів в спеціальних дезінфікуючих розчинах, із суворим дотриманням часу експозиції.
- Очищення – ополіскування під проточною водою оброблених інструментів протягом декількох хвилин, ретельне їх висушування із застосуванням одноразових серветок.
- Стерилізація інструментів в приладах, призначених для цього (автоклав) або хімічним способом в розчині.
- Зберігання інструментів в ультрафіолетовому стерилізаторі (УФО) або в ємності, що герметично закривається кришкою.
Розглянемо кожен етап детальніше.
1 етап. Дезінфекція інструментів
- Обертові і робочі інструменти дезінфікуються в різних розчинах, які перебувають в різних ємкостях.
- Будь-який іструмент відразу ж після використання занурюється в дезінфікуючий розчин, щоб запобігти підсушуванню забруднень.
- Ємності з розчинами дезінфікуючих засобів забезпечені кришками і внутрішньою вставкою з отворами для зливу розчину, мають маркування з назвою, концентрацією і датою приготування розчину.
- Якщо ручний інструмент складається з двох або декількох частин, його дезінфекція проводиться в розкритому або розібраному вигляді.
- При дезінфекції ручні і обертові інструменти повністю занурюються в розчин.
- Після очищення інструменти ретельно витерти одноразовою серветкою і висушуються при кімнатній температурі. Повністю висушений інструмент готовий до наступного етапу обробки – стерилізації.
- При ручній дезінфекції інструменти занурюються в дезінфікуючий розчин і, після того, як минув час експозиції, очищаються під проточною водою. Ультразвукова дезінфекція проводиться з використанням ультразвукового стерилізатора, в який наливається дезінфікуючий розчин.
2 Етап. Очищення
Очищення – ополіскування під проточною водою оброблених інструментів протягом декількох хвилин, ретельне їх висушування із застосуванням одноразових серветок. Інструменти сушаться на одноразової серветці.
3 Етап. Стерилізація
Наступним етапом обробки інструменту є стерилізація, яка проводиться в наступному обладнанні:
- автоклава (паровий стерилізатор)
- УЗ-стерилізатор
- кульковий стерилізатор
4 Етап. Зберігання інструментів
Зберігання інструментів здійснюється в УФ-стерилізатори. Зберігання інструмента після стерилізації не перевищує 72 години.
Інструкційно-технологічна картка
Домашнє завдання:
1. Вивчити правила роботи з манікюрним інструментом. Виконати вправи ,навчитись правильно використовувати та тримати інструменти.
2. Переглянути відео.
3. Опрацювати та законспектувати інструкційно-технологічну картку.
Комментариев нет:
Отправить комментарий